fbpx

Pusat Jagaan Anak-anak Yatim Walidaina

PERKEMBANGAN TERKINI

Pihak Walidaina memerlukan tanah tambak sebanyak 300 lori. Sebuah lori bernilai RM 300. Kerja-kerja ini dibina adalah untuk pembinaan asrama yang baharu.

Kapasiti :
– 50 orang penghuni
– 25 lelaki dan 25 perempuan

Lokasi :
Pantai – Jalan Jelebu

Latar Belakang Penubuhan Pusat Jagaan Anak-anak Yatim Walidaina

Bermula daripada kisah seorang selaku Pengasas dan Pengurus di pusat ini iaitu, Ustaz Mohd Zatullah Bin kamarudin. Pusat Jagaan Anak-Anak Yatim Walidaina ditubuhkan kerana ingin memberi pahala yang berterusan buat ibu dan ayah beliau yang telah kembali ke rahmatullah pada 2007 (ayah beliau) dan 2016 (Ibu beliau). Walidaina yang diberi bermaksud Kedua Ibu Bapa dan telah ditubuhkan pada Januari 2017.

Nama pengerusi ialah Kamarul Sholahudeen Bin Kamarudin. Beliau seorang Anggota Polis Bukit Aman. Manakala, Pengasas dan Pengurus ialah Ustaz Mohd Zatullah Bin Kamarudin. Yang berumur 27 tahun. Beliau berkelulusan tahap Diploma Syariah dan Undang-undang. Pengalaman bekerja pula, pernah menjadi Tenaga pengajar di Pondok Inabah Malaysia, Negeri Sembilan, menjadi Guru al-Quran di Maahad Tahfiz Arabic al-Gontory, Rembau, Lagi pernah menjadi guru al-Quran di Rumah Anak ku Sayang, Taman Panchor Jaya, Seremban dan juga, seorang Bekas tenaga pengajar al-Quran al-Baghdadi Learning Center.

Yang membezakan pertubuhan ini dengan pertubuhan yang lain kerana di sini mewujudkan Pendidikan al-Quran bersama, Hafazan al-Quran serta Hadith yang diterapkan, Pendidikan Akhlak yang diamalkan dan Bacaan al-Quran setiap malam untuk manfaat penderma serta arwah yang diniatkan juga yang diamalkan di sini.

Mohd Zatullah, 27, berkata rumah teres setingkat disewa daripada penduduk setempat yang dijadikan asrama anak yatim itu agak sempit dan kurang selesa.

“Hanya ada satu ruang membaca di luar rumah untuk penghuni mengulangkaji pelajaran setiap hari. Kami tidak dapat menerima lebih ramai anak yatim walaupun ada permintaan kerana tempat terhad,” katanya ketika ditemui di sini, hari ini.

Mohd Zatullah berkata, pihaknya sedang berusaha mengumpul dana bagi mencari tapak lain di kawasan berhampiran yang lebih selesa untuk menempatkan anak yatim berusia antara tujuh hingga 14 tahun.

Beliau berkata, setakat ini ramai yang menyumbang dana tetapi ianya belum mencukupi untuk menampung keperluan mencari tapak asrama baharu.

Menyentuh mengenai idea awal penubuhan pusat itu, Mohd Zatullah yang dibantu isterinya, Azmahani Basir, 26, berkata usahanya itu adalah bagi menyempurnakan amanat ibu bapa mentuanya yang meninggal dunia pada 2007 dan 2016.

“Pengalaman menjadi tenaga pengajar pusat pengajian al-Quran dan rumah kebajikan membantu saya menguruskan rumah penjagaan ini.

“Saya akui ia bukan tugas yang mudah terutama kami hanya orang biasa, tetapi rasa bersalah pula jika saya tidak membantu mereka,” katanya.

Beliau berharap hasratnya untuk menempatkan anak yatim itu di tempat lebih selesa tercapai selain mahu melahirkan ramai anak yatim berjaya dalam pendidikan dan bergelar hufaz.

Info Pusat Walidaina

Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017

0
Anak Yatim
Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017

0
Perempuan
Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017

0
Lelaki

Berumur 6-14 Tahun

Bantuan bulanan Walidaina: Daripada pihak zakat, jabatan kebajikan masyarakat dan sumbangan orang ramai.
Bil elektrik dan bil air bulanan Walidaina: Untuk bil elektrik dan bil air di pusat Walidaina dalam RM 400 sebulan.

Kos perbelanjaan sekolah untuk seorang murid = RM 450/ sebulan

Sumbangan kewangan Tuan dan Puan boleh terus ke akaun rasmi Pusat Walidaina seperti di bawah:

CIMB : 8603 238 631
Pusat Jagaan Anak-anak Yatim Walidaina

Tuan Puan juga boleh klik link di sebelah untuk terus menyumbang dan menderma melalui online transfer >>>

Terima kasih atas keikhlasan untuk memberi sumbangan kepada Pusat Jagaan Anak-anak Yatim Walidaina. Dengan sumbangan ini dapat membantu Anak anak Syurga ni teruskan kehidupan mereka, insyaALLAH…

Untuk maklumat lanjut boleh hubungi:

Cik Nor: 018 3243379 PUSAT JAGAAN ANAK-ANAK YATIM WALIDAINA, NO 38, JALAN KENANGA 21, TAMAN SATRIA SENAWANG, 70450 SEREMBAN, NEGERI SEMBILAN.